TILBAGE TIL 2008
Julemanden bor på Nordpolen! Lad os begynde med at slå det fast. Det gælder også den danske, eller rettere: også den julemand, som vi tror på herhjemme, for der er selvfølgelig kun én rigtig julemand.Til gengæld har han mange hjælpere, som hvert år dukker op, når vi nærmer os december. Men hvem er disse hjælpejulemænd, og hvad laver de resten af året? De er helt almindelige mennesker, mænd, kvinder og børn. Ofte ægtepar eller hele familier.
Nogle optræder resten af året med andre ting, men de fleste har et helt almindeligt fuldtidsjob, siger Henrik Jacobsen, ol-dermand i Dansk Julemands Laug, der tæller 130 medlemmer. Heraf er cirka 80 julemænd, mens resten er nissekoner og hjælpenisser. Dansk Julemands Laug har fire faste fællesarrangementer årligt blandt andet den kendte Verdenskongres for julemænd på Dyrehavsbakken i juli og åbningen af det store julemarked i Tønder i november. Sidste år var repræsentanter for Dansk Julemands Laug i Bruxelles og de seneste år har de også deltaget i Santa Claus Wintergames i Norge. Der er altså nok at gøre for en travl julemand, men selvfølgelig mest i december, hvor mange julemænd optræder i storcentre og til firmafester.
Henrik Jacobsen er ikke meget for at tale om julemændenes økonomi, fordi han mener det tager fokus fra det arbejde, som julemændene gør. - Hvert år er det fremme i medierne, at man kan tjene kassen som julemand. For nogle år siden regnede en eller anden journalist ud, at en dygtig julemand kunne tjene 5000 per optræden og nå tre shows om dagen, og så kom han frem til, at man kunne tjene en årsløn på at være julemand i december, men det passer altså ikke siger Henrik Jacobsen. - Selvfølgelig er december en god måned for julemænd.
Og en god julemand kan måske godt tjene 5000 på en optræden, men betalingen dækker jo også transporttid og forberedelse. I alt måske fem-seks timer. Et ordentligt julemandskostume koster 20.000, og så er det faktisk ikke så meget, hvis man tænker på, hvad andre optrædende får. Stand-up-komikere koster rask væk 10.000-20.000 og Bubber sikkert det samme. Eller mere. Og det er helt i orden, så hvorfor skal det være anderledes for julemænd? Jeg har brugt 30 år på at blive en god julemand, siger Henrik Jacobsen og understreger, at medlemmerne af julemandslaget gør det, fordi de kan lide det. Headhuntet - Det er jo et fantastisk job, men det er lysten, der driver værket.
Alle laugets medlemmer laver humanitært arbejde. Der er så mange julemænd, der gerne vil have lov til at komme ud på hospitalerne juleaftensdag, at vi ikke har hospitaler nok. Julemændene står i kø for at optræde gratis de steder. Ti procent af vores medlemmer optræder slet ikke for penge, de laver udelukkende gratis arbejde understreger Henrik Jacobsen og fortæller, at Dansk Julemands Laug hvert år arrangerer, og betaler for, en juletræsfest et sted i landet, hvor det er tiltrængt. I år er det i et belastet boligkvarter i Vejle. Sidste år var det på en skole for handicappede børn i Korsør.
Et af Oldermandens medlemmer hedder Michael Koed og bor på Isbjørnevej i Grønlandsparken - i Esbjerg. Og trods den passende adresse var hans vej ind i julemandsjobbet mildest talt tilfældigt. Han blev faktisk nærmest headhuntet til det. - For fire-fem år siden havde jeg noget med et brugerråd i biblioteket i Esbjerg Storcenter at gøre. Enten skulle biblioteket lukke eller også skulle vi gøre noget vildt og drastisk i lokalerne. Det gjorde vi, og ved åbningen var der uddeling af kage og sodavand, og så syntes jeg, at det var det synd for folkene i butikkerne, at de ikke fik noget, de var jo på arbejde, og derfor gik jeg rundt og delte kager ud til de ansatte, fortæller Michael Koed, som er en stor bamse på ca. 150 kilo.
Måske var det en medvirkende årsag til, at centerchefen fik øje på ham. - Det var i august måned, men centerchefen kommer hen til mig og siger, at "det er du jo god til, så er det dig jeg skal ringe til, når jeg mangler en julemand?" Jeg grinede bare og svarede: "Det gør du bare". Juleaften i Hong Kong I november, hvor jeg tilfældigvis er i centeret for at handle, kommer han så igen hen til mig og spørger om jeg er klar på at være julemand. Øhhhhh? "Vi har jo en aftale", siger han så alvorligt. Og pludselig blev jeg udstyret med en onesize-julemandsdragt fra Toys R' Us, husker Michael Koed leende. Og trods udstyret gik det godt, og han er fortsat med det lige siden. Det er ikke kun børnene i Esbjerg Storcenter, som har glæde af Michael Koed. Faktisk er han en berejst herre. Sidste år svigtede han de esbjergensiske børn den sidste uge op til jul, da det danske generalkonsulat i Hong Kong hentede ham derover for at medvirke i et dansk kulturfremstød i millionbyen. - Det var igen lidt underligt.
Formanden for Julemandslauget ringer mig op og spørger, om jeg vil tage et job juleaften. "Der er godt nok lidt køretid", siger han så. Jeg tænker lidt over det, men siger ja, og først derefter siger han, at det er i Hong Kong. Men jeg troede faktisk ikke på det. Først da Generalkonsulen selv ringede, gik det op for mig, at det var alvor, griner Michael Koed. Det gør han meget: griner. Hjerteligt på den helt rigtige måde. Og 17. december sidste år tog han så af sted.
Hans opgave var at være julemand i stort indkøbscenter i Hong Kong. - Der var også to tamburmajorer, som gik rundt og spillede, og flere store firmaer og selv prins Joachim var der med juletræer fra Schackenborg, siger han. Hvis han skal forklare, hvorfor det lige blev ham, som kom af sted på den opgave, så er det fordi, at han tager sit julemandsjob meget alvorligt. - Jeg er meget seriøs, med det jeg laver, det handler om at være korrekt og opføre sig rigtigt. Påklædning, optræden, væremåde, der er mange detaljer, som skal være helt i orden. Når et barn møder mig som julemand, skal det også helst tro på julemanden, og det er faktisk ret hårdt arbejde, siger Michael Koed. Det hele værd. Men selvom Michael Koed tager sit julemandsarbejde seriøst, kan han ikke leve af det. Det meste af året er han vicevært. - Der er travlt i december, specielt weekenderne er hårde. Men selv hvis der var arbejde som julemand året rundt, er jeg ikke sikker på, at jeg ville. Så kunne glansen let gå af noget af det. Jeg optræder jo ikke, det er ikke skuespil. Jeg klæder mig ud, men jeg laver mig ikke om, siger Michael Koed. - Mange tænker, at jeg bare går og snakker med børn, og hygger mig, og det er jo ikke hårdt. Men man skal tænke på, hvor koncentreret det er.
Når jeg er ude på job, er jeg hele tiden 100 procent koncentreret, for hvis jeg slapper af og ungerne fanger mig i at klø mig under skægget, så er løbet kørt. To timer kan føles hårdere end en hel almindelig arbejdsdag, og så er man mør bagefter, siger Michael Koed, der dog ikke ville undvære sit sæsonarbejde. - Julemandsjobbet er utroligt alsidigt og spændende: Nogle vil gerne have at man læser en historie op, nogle at man deler slik ud, nogle et show med balloner eller noget helt andet. Det bedste øjeblik er, når man står med en toårig, som virkelig tror, man er julemaden.
Eller en 17-årig som hverken tror på julemanden eller noget som helst andet, og så ser men i et splitsekund deres barnetro titte frem i blikket. Det er lidt svært at forklare, men selv med voksne, som ikke tror på noget, kan man pludselig opleve, at de ser på en og husker, hvordan det var, dengang de var børn. Michael Koed har også en opfordring til danskerne: Kom hinanden mere ved! - Her i landet har vi alle sammen nok i os selv.
Vi er dygtige til at glemme alle andre, som ikke lige passer ind i statistikken.
Det er ikke politisk, det her, det er en almindelig konstatering. Vi har glemt at komme hinanden ved, og det kunne vi godt blive bedre til, mener julemanden fra Esbjerg, som selv holder jul med sine voksne børn - når han er kommet hjem fra året sidste opgave som julemand for børnene på byens hospital.
Kilde: Nordjyske 21. december 2008